چرا خوردن و آشامیدن با دست چپ توصیه نمیشود؟
فلسفه همه احکام و جزئیات آنها به طور تفصیلى روشن نیست و آگاهى از آن دانشى فراتر از تنگناهاى معارف عادى بشرى میطلبد. ولی به طور اجمال، روشن است که همه احکام الهى تابع مصالح و مفاسد واقعى در متعلق آنها است. بنابراین در صورتى که فلسفه حکمى را بهطور خاص ندانیم، بنابر قاعده کلى فوق(احکام الهى تابع مصالح و مفاسد واقعى است) باید از آن پیروى کنیم؛ زیرا در آن یقین به وجود مصلحتى هست، هر چند آن مصلحت بر ما ناشناخته باشد.
از سنن اسلامی، توصیه به انجام بیشتر فعالیتها - مانند خوردن و آشامیدن - با دست راست است که شاید نمادی از اصحاب الیمین باشد؛همانطور که امام علی(علیه السلام) در بخشی از صفات پیامبر اکرم(ص) میفرماید: «... دست راست را براى خوردن، آشامیدن، دادن و گرفتن بهکار میبرد. جز با دست راست چیزى را دریافت نمیکرد و جز با دست راست عطا نمیکرد و دست چپش براى دیگر کارهاى بدنش بود. در همه کارها [مانند] لباسپوشیدن، کفشپوشیدن و از مرکب پیادهشدن دوست داشت که با دست یا پاى راست آغاز کند....».
در روایات؛ از خوردن و آشامیدن با دست چپ نکوهش شده است:
پیامبر اسلام(ص): «خوردن با دست چپ، از نافرهیختگى است». «هر کس با دست چپ بخورد، شیطان نیز همراه با او میخورد و هر کس با دست چپ بنوشد، شیطان نیز همراه با او مینوشد».
سَماعة بن مِهران میگوید: از امام صادق(علیه السلام) درباره اینکه کسى با دست چپ بخورد یا بیاشامد، پرسیدم و آنحضرت فرمود: «مباد کسى با دست چپ بخورد یا بیاشامد و یا با آن چیزى را بردارد».
از اینرو فقها نیز خوردن و آشامیدن را در حال اختیار و بدون عذر مکروه دانستهاند.
البته، طبیعی است افرادی که فاقد دست راست میباشند و یا دست راست آنان تواناییهای لازم را ندارد و حتی چپدستها - در صورت عسر و حرج - مشمول توصیههای موجود در این روایات نیستند.
خیلی جالبه نمی دونستم غذا خوردن با دست چپ بده